SmartStocks – report 06/2023


První poločas letošního roku se z burzovního pohledu vydařil velmi dobře. Jednoznačným vítězem byly akcie firem působících v oblasti umělé inteligence, které nechybí ani v našem fondu SmartStocks.

V průběhu června SmartStocks zhodnotil o 2,1 % a uzavřel poslední předprázdninový měsíc na hodnotě 1,0595 CZK. Za první pololetí pak fond připisuje 2,6%, což lze považovat za slušný výsledek v kontextu rostoucích úrokových sazeb, posilující české koruny a přetrvávajícího konfliktu na Ukrajině.

Inflace, úrokové sazby a umělá inteligence. To byla hlavní témata, která ovlivňovala dění na trzích v průběhu prvního pololetí. Dobrou zprávou je, že tlaky na růst cen globálně polevují. Velkou měrou k tomu přispívají propady komodit, ať už jde o ceny elektřiny, plynu či ropy. Zlevňují dokonce i velkoobchodní ceny potravin.

Bohužel však inflace ustupuje pomalu, problém vytváří zejména sektor služeb, kde nadále vidíme výrazné cenové růsty. Centrální banky tak zřejmě budou nuceny ponechat úrokové sazby na vyšších úrovních po delší dobu, když k prvnímu snižování v USA pravděpodobně dojde až v příštím roce.

Investoři si z toho však velkou hlavu nedělají a s velkým apetitem nakupují akcie. Správně si totiž uvědomují, že pro ocenění akciových trhů je důležitý zejména dlouhodobý výhled.

Optimismus do žil pak vhání vývoj na poli AI, tedy umělé inteligence. Ta by měla dlouhodobě přispět k nárůstu efektivity, a tedy i ziskovosti firem. Akcie jako Amazon, Alphabet či Apple přidávají od začátku roky vysoké desítky procent, čímž táhnou nahoru nejen široké akciové indexy, ale i fond SmartStocks. Velké technologické akcie jsou totiž jedním ze základních kamenů našeho portfolia.

V průběhu měsíce jsme zainvestovali část volné hotovosti a vytvořili expozici na zajímavě oceněné akcie nemovitostních společností. 

Zajímá Vás více o fondu SmartStocks? Zanechte nám kontakt v přiloženém formuláři a my Vám zašleme kompletní report, který je určen pouze pro klienty z řad kvalifikovaných investorů. 


Rozložení fondu SmartStocks dle aktiv

Rozložení fondu SmartStocks dle regionu

Chcete zaslat celý report?

Obsah celého reportu je určen pouze kvalifikovaným investorům. Odesláním kontaktu prohlašujete, že jste kvalifikovaný investor.

Disclaimer: Společnost Investhy Wealth Managemant, a.s. spravuje privátní alternativní fond SMART STOCKS a je zapsána v seznamu osob provádějících správu majetku srovnatelnou s obhospodařováním dle § 15 zákona č. 240/2013 Sb., o investičních společnostech a investičních fondech („ZISIF“) vedeném ČNB. Činnost společnosti nepodléhá dohledu ČNB. Správa majetku společnosti je určena pouze pro privátní okruh oslovených investorů, kteří jsou kvalifikovanými investory v souladu se ZISIF. Společnost nenabízí investice veřejně ani neshromažďuje majetek od veřejnosti. Žádné z vyjádření zde obsažených nelze vnímat jako nabídku investičního nástroje či jiné formy investice dle ZPKT nebo ZISIF. Informace jsou určeny výhradně k edukativním účelům a neslouží coby konkrétní investiční či obchodní doporučení. Burzovní obchodování a investování do cenných papírů je rizikové. Rozhodnutí obchodovat na finančních trzích je odpovědností každého jednotlivce a jedině on sám nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Více informací naleznete na webové prezentaci fondu: www.fondsmartstocks.cz


NEWS

Pro důležitá rozhodnutí jsou zapotřebí správné informace.


Sdílejte tento článek